Statement 2 feb 2022

We zijn een nieuwe fase ingegaan in de realisatie van het toekomstige museum voor hedendaagse kunst in Amsterdam. Vandaag heeft de gemeente het ontwerp bestemmingsplan voor het nieuwe museum en de ontwerp omgevingsvergunning voor de verbouwing van de oude Rechtbank aan de Parnassusweg afgegeven. Deze liggen beiden van 3 februari t/m 19 maart ter inzage. Meer informatie vindt u op www.zuidas.nl.

Afgelopen oktober hebben we tijdens een speciale informatieavond samen met de gemeente de omwonenden uitgebreid geïnformeerd over de plannen voor het museum. Er is in samenwerking met de gemeente een bewonerscommissie in het leven geroepen die namens de omwonenden in gesprek gaat over de plannen rondom het oude rechtbankgebouw. Ook wordt de buurt nog uitgenodigd voor een extra informatiebijeenkomst waarin zij hun vragen rondom de vergunningen voor dit project persoonlijk kunnen stellen aan de gemeente, de ontwerpers en de initiatiefnemers van dit project.

In de tussentijd blijven we actief via onze samenwerkingen en via het Hartwig Art Production | Collection Fund .

Projects & Partnerships:

  • Het Centraal Museum presenteert vanaf april 2022 met de steun van de Hartwig Art Foundation solotentoonstellingen van gerenommeerde Nederlandse kunstenaars in Landhuis Oud Amelisweerd. 
  • Wu Tsang: MOBY DICK; or, The Whale, een stille film (zonder geluid) door kunstenaar Wu Tsang vertoond met livemuziek door een kamermuziekorkest gaat in maart 2022 in de Schauspielhaus Zürich in première. MOBY DICK; or, The Whale is geproduceerd door Schauspielhaus Zürich in samenwerking met Zürcher Kammerorchester (ZKO). De Hartwig Art Foundation maakt dit project mede mogelijk samen met de Singel, Luma Foundation, TBA21-Academy, Superblue, The Shed en Whitney Museum of American Art. In samenwerking met het Holland Festival 2022 brengen we de Nederlandse première van MOBY DICK; or, The Whale naar Amsterdam. 
  • Tony Cokes: de tentoonstelling van de Amerikaanse videokunstenaar Tony Cokes in De Balie werd eind 2021 helaas in verband met covid-maatregelen geannuleerd. De kunstenaar en De Balie zijn momenteel op zoek naar nieuwe data voor de tentoonstelling in 2022. 
  • Anne Imhof: samen met het Stedelijk Museum Amsterdam presenteren we de eerste soloshow van Anne Imhof in Nederland. Update mrt. 2022: De tentoonstelling startte bij het Garage Museum of Contemporary Art in Moskou en zou daar in maart 2022 openen. In het licht van de aanhoudende oorlog in Oekraïne heeft het team van Garage besloten hun tentoonstellingsprogramma stop te zetten totdat de menselijke en politieke tragedie is opgehouden.

Hartwig Art Production | Collection Fund:

  • Special Project 2020/21: 15 kunstenaars (–collectief) hebben nieuwe werken ontwikkeld. De laatste tentoonstelling van het project zal door kunstenaar Anna Dasović in de nazomer 2022 bij Stroom Den Haag openen. De werken van de deelnemende kunstenaars zijn of worden aangekocht en geschonken aan de Rijkscollectie. Meer details over het project hier