A en I op D en S zilveren metalen letters (leest AIDS) versierd met stickers en andere graffitis geplaatst op een zwarte sokkel in een park

General IdeaAIDS Sculpture (1989/2023)

Te zien in het nieuwe park van het Amsterdam UMC (locatie AMC).

General Idea, AIDS Sculpture (1989/2023), bij het Amsterdam UMC (locatie AMC, 2023). Collectie Hartwig Art Foundation. Toegezegde gift aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Rijkscollectie. Foto: LNDWstudio.
General IdeaAIDS Sculpture (1989/2023)Amsterdam UMC (locatie AMC)Doorlopend

AIDS

AIDS Sculpture is deel van een serie werken die is geïnitieerd in 1987, ten tijde van de hiv/aids-epidemie. Het Canadese collectief General Idea eigende zich het bekende LOVE-logo ontwerp van collega-kunstenaar Robert Indiana toe, maar verving de letters L-O-V-E door A-I-D-S. Met die opmerkelijke transformatie presenteerden ze het nieuwe aids-logo aan de wereld, en het collectief verspreidde het beeld met de campagne IMAGEVIRUS. Door het gebruik van strategieën uit de reclamewereld en het aids-logo te laten zien op posters, ansichtkaarten, postzegels, behangpapier en andere beelddragers, ging het snel en op grote schaal rond en is tot nu toe het meest zichtbare en omvangrijke project van het collectief.

De werken uit de AIDS/IMAGEVIRUS-serie zijn bijna allemaal gerealiseerd voordat kunstenaars Felix Partz en Jorge Zontal in 1990 de diagnose hiv kregen. Ook hierna bleef de groep de aids-crisis aankaarten, bijvoorbeeld door de introductie van een pil in hun artistieke vocabulaire, waarmee ze reflecteerden op de medisch-farmacologische realiteit die met de ziekte gepaard gaat.

Nieuwe tijdelijke locatie

AIDS Sculpture is in 1989 gemaakt op uitnodiging van de stad Hamburg. Het werd toen gedurende de maand november tentoongesteld in de belangrijkste winkelstraat, als onderdeel van de tentoonstelling D&S Ausstellung. Het werk is oorspronkelijk bedoeld voor een plek in de openbare ruimte, zodat het als een vorm van publieke dialoog graffiti, teksten, beelden en gebruikssporen kan verzamelen.

Het sculptuur is onlangs opgenomen in de overzichtstentoonstelling van General Idea in het Stedelijk Museum (2023) en nu te zien bij het Amsterdam UMC (locatie AMC), een nieuwe tijdelijke locatie met een bijzondere betekenis. Dit ziekenhuis huisvest het gerenommeerde Laboratory for Viral Immune Pathogenesis (LVIP), waar de ontwikkeling van virale infecties, in het bijzonder hiv-infecties, wordt bestudeerd. In het openbare park van het ziekenhuis kunnen patiënten, bezoekers, personeel en passanten het werk tot zich nemen, en bijvoorbeeld hun naam of een herinnering op de sculptuur schrijven.

AIDS Sculpture is in bruikleen van de Collectie Hartwig Art Foundation (toegezegde gift aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Rijkscollectie) en tijdelijk te zien in de context van de Amsterdam UMC kunstcollectie.

General Idea
AIDS Sculpture (1989/2023)

Roestvrij staal, zwarte vernis
Editie 1/3
Collectie Hartwig Art Foundation. Toegezegde gift aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Rijkscollectie

A en I op D en S zilveren metalen letters (leest AIDS) versierd met stickers en andere graffitis geplaatst op een zwarte sokkel in een parkGeneral Idea, AIDS Sculpture (1989/2023), bij het Amsterdam UMC (locatie AMC, 2023). Collectie Hartwig Art Foundation. Toegezegde gift aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Rijkscollectie. Foto: LNDWstudio.
GENERAL IDEA

General Idea was een collectief van drie Canadese kunstenaars, Felix Partz (1945-1994), Jorge Zontal (1944-1994) en AA Bronson (geb. 1946), die actief waren van 1967 tot 1994. De groep stelde via verschillende media vragen over de productie, distributie en consumptie van beelden. Daarbij gebruikte General Idea vaak humor en satirische strategieën om aandacht te vestigen op verschillende aspecten van de consumptiecultuur, massamedia, sociale ongelijkheid, queer-identiteit, de economie van de kunst en de AIDS-crisis. Het collectief pionierde in de vroege conceptuele- en mediakunst en hun samenwerking en werkwijze was een model voor door kunstenaars geïnitieerde activiteiten, en heeft top op heden een grote invloed gehad op generaties kunstenaars.

General Idea stond onlangs centraal bij een grote reizende overzichtstentoonstelling in de National Gallery (Ottawa, 2022), het Stedelijk Museum (Amsterdam, 2023) en Gropius Bau (Berlijn, 22 september 2023 – 14 januari 2024), met meerdere bruiklenen uit de Collectie Hartwig Art Foundation.