Joy Mariama Smith

Kunstinstituut Melly (1 okt – 24 okt 2021)

Performance documentatie: Joy Mariama Smith, Black Joy/White Fragility (2021), Kunstinstituut Melly (Rotterdam). Foto Pollack Lavinia. Courtesy de kunstenaar, Kunstinstituut Melly & Hartwig Art Foundation

Joy Mariama Smith is bewegingskunstenaar, activist en pedagoog. Hun werk is geworteld in maatschappelijk geëngageerde kunst en richt zich op kwesties die te maken hebben met zichtbaarheid, geprojecteerde identiteiten en zelfrepresentatie. Door middel van hun dans, performances en installaties onderzoekt hen de wisselwerking tussen het lichaam en zijn culturele, sociale en fysieke omgeving. Instemming en agency zijn een integraal onderdeel van hun voortdurende praktijk.

De tentoonstelling Black Joy/ White Fragility bij Kunstinstituut Melly (1– 24 okt 2021) is een doorlopende performance installatie rondom de QTBIPOC* ervaring binnen de clubcultuur en een belichaamde esthetiek van mogelijkheid. Met bass, collectieve vreugde en een actieve consent praktijk, creëren de kunstenaar en de performers hier een helende en transformatieve ruimte voor lichamen van kleur. Wat zou het betekenen om een veiligere omgeving voor mensen van kleur te realiseren, een ruimte om te vieren, te helen, te dansen, te transformeren en te overstijgen? Wie zouden toegang krijgen tot die ruimte en wie zouden er bondgenoten zijn?

De tentoonstelling is een viering van Black Joy. Tijdens de tentoonstelling brengen performers de als club ingerichte ruimte tot leven. Performance agenda (hou Melly’s website in de gaten voor de laatste updates):

  • 6 okt 2021, 11 – 18 uur
  • 15 okt 2021, 11 – 21 uur
  • 21 okt 2021, 11 – 18 uur
  • 24 okt 2021, 11 – 18 uur (finissage)

In het verlengde van dit werk heeft de kunstenaar een T-shirt ontworpen (te koop bij Kunstinstituut Melly). Dankzij deze t-shirts krijgt de live ervaring van Black Joy/ White Fragility ook buiten de muren van het instituut een betekenis.

Over de kunstenaar

Joy Mariama Smith is in Philadelphia (VS) geboren en nu gevestigd in Amsterdam. Een voortdurende vraag in hun werk is: hoe werken het lichaam en zijn omgeving samen? Hun kunstpraktijk als performance-, installatie- en bewegingskunstenaar, activist, facilitator, curator en architectuurontwerper van ruim 20 jaar is vaak gebaseerd op improvisatie. Als hen ervoor kiest les te geven, maakt hen actief ruimte voor inclusiviteit.

Smith studeerde aan het Dutch Art Institute in Arnhem, de NewSchool of Architecture & Design in San Diego, L’École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq in Parijs en het Oberlin College in Ohio. Hun werk is internationaal uitgevoerd onder meer bij If I Can’t Dance Edition VI – Event and Duration in Amsterdam, het SoLow Festival in Philadelphia, Freedom of Movement in het Stedelijk Museum Amsterdam en Ponderosa Movement & Discovery in Stolzenhagen, Duitsland. Smith geeft nu les aan de School for New Dance Development (SNDO) in Amsterdam en was een Fellow in 2019-2020 bij BAK, basis voor actuele kunst.

*(Queer, Trans, Black, Indigenous, People of Color)