Family Connection

Family Connection is een collectief gevestigd in zowel Curaçao als Nederland. Het collectief was opgericht in 2005 door de zussen Glenda Martinus en Gala Martinus. Wat begon als een gelegeheindstentoonstelling in de woonkamer van Gala groeide uit tot een rondreizend collectief dat per gelegeheid leden van de Martinus familie uitnodigd om mee te doen. De huidige leden van Family Connection zijn: Rudsel Martinus, Glenda Martinus, Gala Martinus, Quinsy Gario, Jörgen Gario, Caldron Lewis & Whitney Lewis. De deelname van Family Connection is op uitnodiging van de geselecteerde kunstenaar Quinsy Gario.

Quinsy Gario is een performance dichter en kunstenaar afkomstig van Curaçao en St. Maarten, twee eilanden in het Caribisch gebied die koloniale bezetting door Nederland gemeen hebben. In zijn werk staat dekoloniaal herinneren centraal. Onderdeel daarvan is het verstoren van culturele gebruiken, instituten en mensen die koloniale praktijken reproduceren en ankeren. Gario’s bekendste werk is Zwarte Piet Is Racisme (2011–2012) en was een poging om het voeren van een anti-racisme geluid in het publieke debat te normaliseren. Dit werd opgevolgd met het werk Action Image (2013-2014) dat stil stond bij de rol van de overheid in het in stand houden van racistische praktijken. Het werk was onder andere een strijd tegen de vergunning voor de Sinterklaasintocht in Amsterdam waarbij Gario dezelfde kleding droeg in verschillende settings om te benadrukken hoe vaak verschillende mensen deze kennis al hebben herhaald. 

Gario studeerde Theater-, Film- en Televisiewetenschappen met een focus op , Gender Studies en Postkoloniale Studies aan de Universiteit van Utrecht. Hij volbracht de opleiding Master Artistic Research aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werd genomineerd voor de afdelingsprijs en de masterstudenten prijs. Hij is een 2017 Humanity in Action Detroit Fellow, 2017/2018 BAK Fellow, 2019/2020 APASS deelnemer en 2020/2021 Critical Studies Fellow aan het Sandberg Instituut. Gario kreeg de masterscriptieprijs van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst Den Haag in 2017, de Black Excellence Award 2016, de Amsterdam Fringe Festival Silver Award 2015, de Kerwin Award 2014, de Dutch Caribbean Pearls Community Award 2014 en de Hollandse Nieuwe 12 Theatermakers Prijs 2011. Zijn werk was onder meer te zien in Van Abbemuseum (Eindhoven), MACBA (Barcelona), Latvian National Museum of Art (Riga), Gorki (Berlijn) Stedelijk Museum (Amsterdam), MHKA (Antwerpen), TENT (Rotterdam) en Göteborgs Konsthall (Göteborg).