Performa & Hartwig Art Foundation

Performa & Hartwig Art FoundationDoorlopend

Performa, de internationaal gewaardeerde organisatie die zich inzet voor interdisciplinaire live-performance door beeldend kunstenaars, en Hartwig Art Foundation presenteren verheugd een grootschalig institutioneel partnerschap op alle niveaus, waaronder de opdrachtgeving en creatie van nieuwe werken, verdere uitbreiding van het Performa Archive en een fellowship-programma dat concrete training biedt aan personen die werkzaam zijn op het gebied van hedendaagse cross-media en performance.

Samen zullen deze organisaties optreden als co-opdrachtgever en producent van nieuwe performances voor de Performa 2023 (Julien Creuzet) en Performa 2025 Biënnales in New York, die tevens in Amsterdam gepresenteerd worden. Via twee Hartwig Art Foundation Fellowships initiëren de partnerorganisaties een trainingsprogramma voor de komende generatie curatoren en producenten. Een van deze fellowships stimuleert curatoriale en productionele expertise met oog voor het brede scala aan technologieën en mediavormen die deel uitmaken van actuele producties: curatoren worden direct betrokken in het gehele proces rond de opdrachtgeving van een werk, van concept tot eindpresentatie. Een tweede fellowship is gericht op het archief en omvat academisch onderzoek, conservering en curatorschap van de inhoud van dit archief, zowel online als voor fysieke tentoonstellingsruimtes. Sakhi Gcina en Nour El Helou zijn de eerste ontvangers van de Hartwig Art Foundation Fellowships bij Performa.

Om dit partnerschap kracht bij te zetten wordt Hartwig Art Foundation een van de Founding Partners van het Performa Archive – een publiek toegankelijke informatiebron met documentatie van honderden baanbrekende performances uit de afgelopen twee decennia – en zal daarbij gebruikmaken van dit archief voor een doorlopende serie tentoonstellingen en programmering in samenwerking met de Foundation. Hartwig Art Foundation en Performa bundelen hun krachten om Performa’s unieke archief te ontwikkelen tot een actief instrument voor de curriculumopbouw en een belangrijke visuele en kunsthistorische bron voor 20e– en 21e-eeuwse performancekunst door beeldend kunstenaars wereldwijd.

“Bij Hartwig Art Foundation beginnen wij vol enthousiasme aan dit langdurige partnerschap met Performa,” vertelt Beatrix Ruf, directeur van Hartwig Art Foundation. “De geschiedenis van cruciale kunstzinnige ontwikkelingen, zeker op het gebied van performance en conceptuele kunst, kent sinds de jaren 1970 een sterke resonantie tussen New York en Amsterdam met vele internationale samenwerkingen tussen kunstenaars en organisaties. In New York heeft Performa een solide omgeving ontwikkeld voor het historisch belang en de voortdurende actuele relevantie van performancekunst: het heeft de performancekunst in al haar vormen ondersteund en opdracht gegeven voor innovatieve producties en actieve samenwerkingen door de hele stad, vergelijkbaar met de ambities voor ons toekomstige museum. We kijken uit naar het samenwerken aan veelvormige uitwisselingen, nieuwe performanceproducties, het trainen van curatoriale en productionele fellows voor toekomstige artistieke ecosystemen, en het uitbreiden van de aanwezigheid van Performa en hun bloeiende archief in ons toekomstige museum in Amsterdam.”

“We zijn zeer opgetogen over de samenwerking met Hartwig Art Foundation in dit vroege stadium binnen de ontwikkeling van het nieuwe museum,” zegt RoseLee Goldberg, Founding Director en Chief Curator van Performa. “Dit geeft ons de kans om de plannen van het museum voor een flexibele, multidisciplinaire en op de gemeenschap gerichte culturele entiteit mede vorm te geven. Daarmee verbreedt Performa haar unieke, samenwerkingsgeoriënteerde benadering van curatorschap en de productie van hedendaagse performance.” Ook, voegt Goldberg toe, “biedt het gezamenlijke fellowship-programma toegang tot de activiteiten van twee grote organisaties in twee heel verschillende steden, wat de fellows een aanzienlijk cultureel perspectief verschaft dat continenten, samenlevingen, tradities en geloofssystemen overstijgt.”

De Hartwig Art Foundation Fellowships worden ontworpen om training te bieden aan opkomende curatoren, producenten en archiefexperts. De fellows werken tot twee jaar lang samen met het team van Performa in New York en leren daar over Performa’s proces rond de opdrachtgeving, presentatie en conservering van nieuwe performances door beeldend kunstenaars. Ook gebruiken zij Performa’s online programma Radical Broadcast om wereldwijd te communiceren. De twee aanstaande fellowships, voor de periode van 2023 tot 2025, zullen dienen als prototype voor een permanent trainingprogramma van Performa/Hartwig Art Foundation dat in 2025 begint en trainees zal opnemen in de dagelijkse praktijk van deze organisaties. Aan curatoren zullen de Hartwig Art Foundation Fellowships inzicht bieden in de opdrachtgeving, contextualisering en presentatie van performance, met de flexibiliteit en dynamische instelling die nodig is in een steeds veranderend politiek en cultureel klimaat.

OVER PERFORMA

Performa werd in 2004 opgericht door kunsthistoricus en curator RoseLee Goldberg en is een toonaangevende organisatie voor onderzoek naar de belangrijke rol van live-performance in de geschiedenis van 20e-eeuwse kunst, evenals het stimuleren van nieuwe richtingen in performance voor de 21e eeuw. Sinds de lancering van de eerste performance-biënnale in New York, Performa 05, in 2005, versterkte de organisatie haar identiteit als opdrachtgevende en producerende entiteit en als een “museum zonder muren” dat belangrijk kunsthistorisch gewicht aan het werkveld verschaft en de ontwikkeling van live-kunst in al haar vormen en vanuit vele uiteenlopende culturele perspectieven toont, daarbij teruggrijpend op periodes zoals de renaissance en eerder. De Performa Biënnale wordt wereldwijd gewaardeerd als de eerste biënnale met gespecialiseerde aandacht voor deze opmerkelijke geschiedenis, waarbij de stad New York om het jaar in november wordt getransformeerd tot de ‘wereldhoofdstad van kunstenaarsperformance’. Performa trekt een binnen- en buitenlands publiek van ruim 200.000 bezoekers, met meer dan 5.000.000 hits op de website tijdens de loopduur van drie weken. In de afgelopen 18 jaar heeft Performa 592 performances gepresenteerd, met 732 kunstenaars gewerkt en in 17 landen getourd met performances in opdracht. Zie ook: https://performa.org

OVER HET PERFORMA ARCHIVE

Het Performa Archive bevat werken door ruim 700 opkomende en gevestigde kunstenaars uit de Verenigde Staten en wereldwijd. Deze unieke onderneming is zowel een opslagdepot voor de documentatie van Performa’s 20 jaar omspannende geschiedenis als een avontuurlijke nieuwe ingang tot beter begrip van het creatieve denkwerk achter de productie van nieuwe live-werken voor de 21e eeuw. Het archief omvat duizenden uren aan originele video- en geluidsopnames (met en zonder montage), foto’s, fysieke en digitale productiematerialen, evenals tekeningen en teksten door kunstenaars, correspondentie met curatoren, interviews, tekst- en onderzoeksmaterialen. Het is opmerkelijk volledig in het complete inzicht dat wordt geboden in het proces van opdrachtgeving en productie, bijvoorbeeld via tech riders en planningen, waaruit de vermaarde werken in opdracht van Performa voortkomen die sinds 2005 tijdens de Performa Biennial worden gepresenteerd. Begin 2023 zal Performa een nieuwe publiekswebsite lanceren die gratis en eenvoudig toegang biedt tot haar uitgebreide collectie op het gebied van live-performance en hedendaagse kunst, met aanvullende ondersteuning door Outset en het National Endowment for the Humanities.