Collages van gezichten met verschillende onderdelen (ogen, oren, mond enz.), die in totaal 15 zwart-wit portretten vormen, aangebracht op een doek.

Neo MatlogaAnonymous (2021)

Neo Matloga, Anonymous (2021), uit de zaalopname van de tentoonstelling my hero is always next to me (2021), Stroom Den Haag. Foto Franz Mueller Schmidt. Alle rechten voorbehouden Hartwig Art Foundation.

Neo Matloga woont en werkt in Mamaila, ZA en Amsterdam. Hij studeerde aan de Universiteit van Johannesburg en bij De Ateliers, Amsterdam. Matloga’s werk kan worden gekarakteriseerd als politiek, persoonlijk en universeel. De Zuid-Afrikaanse kunstenaar, die een jaar vóór het officiële einde van apartheid (1994) in Zuid-Afrika werd geboren, staat bekend om zijn monochrome collages, waarmee hij diverse en levendige beelden schetst die zowel intiem als politiek beladen zijn.

Zijn werk was te zien bij o.a. Zeitz MOCAA, Kaapstad (2019); Tell Freedom. 15 South African artists, Kunsthal KAdE, Amersfoort (2018); South African Constitutional Court, Johannesburg (2016); Time Line, The Bag Factory, Johannesburg (2015); South African and Chinese exchange, Workers Museum, Johannesburg (2015). Matloga won meerdere prijzen, waaronder in 2018 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, en werd in 2019 genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. In 2021 werd Matloga verkozen tot winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs, gevolgd door een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam.

Anonymous  (2021)

Marouflé-collage op doek
145 x 190 cm

Anonymous is een collage op canvas, vervaardigd met de Franse techniek ‘marouflage’, die 15 gefragmenteerde portretten toont in een rasterstructuur. De portretten zijn opgebouwd uit knipsels in zowel zwart-wit als kleur, afkomstig uit tijdschriften- en krantenfoto’s. Dit werk is onderdeel van een corpus waarin de kunstenaar beelden van zijn wereld bewerkt; soms kiest hij voor intieme, alledaagse, vreugdevolle momenten tussen individuen, en soms juist voor publieke, iconische en breed bekende afbeeldingen. Verhalen van liefde en geborgenheid staan in scherp contrast met de nog altijd hardnekkige realiteit van een samenleving gekenmerkt door kolonialisme en racisme, een spanning die steeds voelbaar is in zijn werk.

Matloga’s zoektocht naar nieuwe verbeeldingen is een combinatie van choreografie, compositie en creatieve intuïtie. Het beeldmateriaal dat hij vindt in media, tijdschriften, fotoalbums en soapseries wordt vervormd en overgeschilderd met inkt, verf en vloeibaar krijt. Door het knippen, scheuren en opbouwen van verschillende lagen en vertellingen ontstaan telkens nieuwe verbindingen tussen verleden, heden en toekomst.

Anonymous werd samen met andere werken gepresenteerd in de tentoonstelling my hero is always next to me in Stroom Den Haag (4 sep – 3 okt 2021) in de context van het Special Project 2020/21.