Neo Matloga

Stroom Den Haag (4 sept – 3 okt 2021)

Neo Matloga’s werk kan worden gekarakteriseerd als politiek, persoonlijk en universeel. De Zuid-Afrikaanse kunstenaar is bekend van zijn monochrome collages waarmee hij contrastrijke en levendige beelden schetst die tegelijkertijd intiem en politiek beladen zijn.

Matloga werd een jaar vóór het officiële einde van apartheid (1994) in Zuid-Afrika geboren. In zijn collages bewerkt hij beelden van zijn wereld waarbij hij soms kiest voor intieme, alledaagse, vreugdevolle momenten tussen individuen, en soms juist voor publieke, iconische beelden. Verhalen van liefde en geborgenheid staan in scherp contrast met de nog altijd hardnekkige realiteit van een samenleving gekenmerkt door kolonialisme en racisme. Een spanning die steeds voelbaar is in zijn werk.

Matloga’s zoektocht naar nieuwe verbeeldingen is een combinatie van choreografie, compositie en creatieve intuïtie. Het beeldmateriaal uit media, tijdschriften, fotoalbums en soapseries wordt vervormd en overgeschilderd met inkt, verf en vloeibaar krijt. Door het knippen, scheuren en opbouwen van verschillende lagen en vertellingen, ontstaan telkens nieuwe verbindingen tussen verleden, heden en toekomst.

In de tentoonstelling my hero is always next to me koos Matloga voor een nieuwe insteek die wat afwijkt van de grote monochrome werken op doek die velen kennen en die het resultaat is van een (voor Matloga) nieuwe experimentele praktijk van collage op doek. Met de selectie van kleinere werken – uitsluitend bestaande uit portretten – verschuift hij de schaal en nodigt hij de kijker uit om van actief kijken ook een persoonlijke en intieme ervaring te maken.

Over de kunstenaar

Neo Matloga (1993, woont en werkt in Mamaila, ZA en Amsterdam). Hij studeerde aan de Universiteit van Johannesburg en bij De Ateliers, Amsterdam. Zijn werk was te zien bij o.a. Zeitz MOCAA, Cape Town (2019); Tell Freedom. 15 South African artists, Kunsthal KAdE, Amersfoort (2018); South African Constitutional Court, Johannesburg (2016); Time Line, The Bag Factory, Johannesburg (2015); South African and Chinese exchange, Workers Museum, Johannesburg (2015). Matloga heeft verschillende prijzen gewonnen waaronder in 2018 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en werd hij in 2019 genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Recentelijk is Matloga verkozen tot winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs en volgt eind 2021 een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam.