Special Project 2020/21

Het eerste jaar van het fonds werd getekend door de Covid-19-pandemie, die zwaar drukte op alle aspecten van de samenleving – waaronder kunstenaars en culturele instellingen. In deze moeilijke tijden wilden we het belang benadrukken van organisaties en programma’s in Nederland die kunstenaars in de beginfase van hun carrière ruimte en ondersteuning bieden, door hen te vragen het Special Project 2020/21 vorm te geven.

De procedure

We vroegen de Rijksakademie van beeldende kunsten, De Ateliers, If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution en CBK Zuidoost (alle in Amsterdam) evenals de Jan van Eyck Academie (Maastricht), BAK basis voor actuele kunst (Utrecht) en TENT (Rotterdam) om een longlist op te stellen van 35 kunstenaars die aan hun programma’s hebben deelgenomen.

De Appel en Framer Framed, twee organisaties in Amsterdam die actief een diverse groep curatoren in opkomst promoten, nomineerden Sharmyn Cruz RiveraIris FerrerAude Christel MgbaJo-Lene Ong en Rita Ouédraogo om het curatorenteam voor het Special Project 2020/21 te vormen.

15 kunstenaars, 5 locaties

Het curatorenteam selecteerde in overleg met onze vijf partnerinstellingen voor presentaties 15 kunstenaars: Ana GuedesAnna DasovićEm’Kal EyongakpaGeo WyethJoy Mariama SmithKent ChanKevin OsepaMaria PaskMariana Castillo DeballMariëlle VidelerNeo MatlogaOla Hassanain, Family Connection (Rudsel Martinus, Glenda Martinus, Gala Martinus, Quinsy Gario, Jörgen Gario, Caldron Lewis en Whitney Lewis), Saeeda Saeed en Sara Sejin Chang (Sara van der Heide).

Hun werken worden in het seizoen herfst 2021 – winter 2022 op verschillende locaties in het land gepresenteerd, als onderdeel van de tentoonstellingsprogramma’s van Casco Art Institute (Utrecht),Oude Kerk (Amsterdam), Kunstinstituut Melly (Rotterdam), Vleeshal (Middelburg) en Stroom Den Haag.

Praktische aspecten

Het Special Project 2020/21 heeft een totaalbudget van € 700.000 beschikbaar. We bestemden € 10.000 per kunstenaar om hun werkpraktijk te ondersteunen. Daarnaast werd € 300.000 gereserveerd voor de aankoop van de werken, die vervolgens aan de Rijkscollectie van de Nederlandse staat werden geschonken.

Het Hartwig Art Production | Collection Fund wordt bestuurd en overzien door de Hartwig Art Foundation, die een startbedrag van € 10 miljoen toezegde om de activiteiten van het fonds voor de langere termijn veilig te stellen. Vanaf 2021 is een onafhankelijke Commissioning Committee aangesteld, telkens voor een periode van drie jaar. De commissieleden werken zijn verantwoordelijk voor de nominatie en selectie van kunstenaars en de aan te kopen kunstwerken.