Mariëlle Videler

Casco Art Institute: Working for the Commons (6 nov – 19 dec 2021) [in het depot van het Travelling Farm Museum of Forgotten Skills]

Zaalopname Mariëlle Videler, 365 PLANTS (2021), Casco Art Institute. Foto Franz Mueller Schmidt. Alle rechten voorbehouden Hartwig Art Foundation.

Mariëlle Videler werkt in uiteenlopende media en creëert installaties, tekeningen, objecten, video’s en performances. Uitgaand van de overtuiging dat alle organismen gelijkwaardig zijn, creëert zij een oriëntatiepad door de texturen van de wereld. Ze verkent een nieuwe, intensieve vorm van voelen, waarnemen en handelen, waarbij ze zich identificeert met een reiziger die fysieke, maar bovenal denkbeeldige reizen maakt.

365 PLANTS is tentoongesteld in het depot van het Travelling Farm Museum of Forgotten Skills (6 nov – 19 dec 2021) als onderdeel van het programma van Casco Art Institute. Het kunstwerk maakt deel uit van een doorlopend project dat tevens 365 BIRDS / 365 PLANTS / 365 INSECTS omvat. 365 PLANTS is het resultaat van een jaar lang complex gestructureerde, bijna buitenaardse planten verzamelen. In plaats van een plant te bekijken en erover te denken, creëerde Videler 365 PLANTS door een klein schaartje en zwarte inkt te gebruiken om langzaam de plant waar te nemen. In de tentoonstelling lijken de fragiele papieren planten te zweven rond een grote muur die door de kale grijze ruimte snijdt en zo spelenderwijs inspeelt op de ligging van het TFM-depot in Leidsche Rijn Centrum.

Door dagelijks te creëren en directe, elementaire technieken zoals tekenen, knippen, en schilderen in gewassen inkt toe te passen, streeft Videler naar een reconstructie van de zintuigen. Met de bezoekers deelt zij een denkbeeldige posthumane werkelijkheid, bedoeld om onze relatie met de wereld om ons heen te versterken.

Een verbale tour van de tentoonstelling is beschikbaar hier.

Over de kunstenaar

In de afgelopen tien jaar voerde de Nederlandse kunstenaar Mariëlle Videler intensief onderzoek uit naar de kennis, ideologie en ambachten van Inheemse culturen zoals de Kogi in Colombia en de Groenlandse Inuit. Haar praktijk en werk vormen een zintuiglijke zoektocht naar bewustzijn en het fysieke.

Videler studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en de afdeling Fine Arts van het Sandberg Instituut in Amsterdam. Haar werk is tentoongesteld bij kunstenaarsinitiatieven, galerieën, musea en festivals wereldwijd, zoals Today Art Museum in Beijing, International Sinop Biënnale in Turkije, MASP en Galeria Vermelho, São Paulo in Brazilië, FLORA ars+natura in Bogota, Colombia, het Institut Néerlandais in Parijs en de Oude Kerk, Amsterdam. Ze was oprichter en artistiek leider van Performance Lab Amsterdam, een collectief onderzoekslab voor performance kunst, van 2004 tot 2012.