Maria Pask

Kunstinstituut Melly (5 nov – 5 dec 2021)

Het begrip wederkerigheid staat centraal in de kunstpraktijk van Maria Pask. Pask onderzoekt de dynamiek van collectieve creativiteit, empowerment en dienstbaarheid aan de gemeenschap. Haar werken, van performances tot installatiekunst, worden gevormd door gedeelde ervaringen waarmee een openheid voor verschil en verandering gecultiveerd kan worden.

In de tentoonstelling Zandra Rhodes’ Bedroom; A Room to Read Auden in Kunstinstituut Melly (5 nov. – 5 dec. 2021) vervolgt de kunstenaar haar onderzoek naar mode- en textielontwerper Zandra Rhodes – en in het bijzonder Rhodes’ slaapkamer. Die is van top tot teen gehuld in eigen creaties van de ontwerper, inclusief meubilair, prenten, kussens en behangpapier. Pask ziet Rhodes’ slaapkamer als een ideale plek voor afzondering, een plek om te mijmeren over oude liefdes en te dromen van toekomstige relaties, verwerkt en verbeeld in de handelingen van tekenen, schilderen en drukwerk. In deze tentoonstelling kanaliseert Pask Rhodes door haar eigen afzonderingsplek te creëren, compleet met meters aan stoffen, bloemsierkunst, schilderijen en een assortiment aan beddengoed. Naast door de kunstenaar gemaakte werken zijn er de handgeweven boekenleggers en geweven kussens met filmsterren, gemaakt door Paul Wilkinson, een volwassene voor wie Pask als ouder fungeert.

Anders dan bij Rhodes is al het tentoongestelde echter te koop. De opbrengsten worden gedoneerd aan de in Nederland actieve organisatie St. Helena Cuckoo, die leefondersteuning biedt aan oudere volwassenen. Zodoende reflecteert Pask op de lage waardering voor ambachtelijke methodes en amateurcreaties, inclusief hun makers, waaraan een lagere status wordt gekoppeld dan aan andere artistieke praktijken en producties. Tegelijk wil zij het commerciële aspect van kunst-maken instrumentaliseren om fondsen te genereren voor werk dat hier niet te zien is.

Over de kunstenaar

Maria Pask is een in Amsterdam werkzame kunstenaar. Haar recente projecten zijn gericht op het werken als kunstenaar in een servicegerichte rol binnen lokale gemeenschappen in Amsterdam.

Pask heeft internationaal opgetreden en werd tentoongesteld bij o.a. Museum of Modern Art, Oxford; Athens Biennial; White Columns, New York; W139, Amsterdam; Münster Skulpture Project; If I Can’t Dance I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution, Amsterdam; Frankfurter Kunstverein; BAK, Utrecht; De Appel, Amsterdam, en Moderna Galerija, Ljubljana.