Kevin Osepa

Stroom Den Haag (16 okt – 5 dec 2021)

Zaalopname Kevin Osepa, Klof: Bario di Spiritu (2021), Stroom Den Haag. Foto Franz Mueller Schmidt. Alle rechten voorbehouden Hartwig Art Foundation.

Kevin Osepa is een verhalenverteller wiens verteltactieken voortkomen uit rituele praktijken die in het Caribisch gebied opkwamen tijdens de koloniale periode. Osepa is geïnteresseerd in het portretteren van de Afro-Caribische identiteit in een postkoloniale wereld en verkent thema’s als Afrospiritualiteit, seksualiteit, mannelijkheid, dekolonialiteit en familie. Zijn werk zoekt ruimte voor deze perspectieven om tegenwicht te bieden aan het vaak eenzijdige narratief van koloniale geschiedenis.

Klof: Bario di Spiritu tentoongesteld in Stroom Den Haag (16 okt – 5 dec 2021) is een multimedia-installatie over Klof, een met bomen omzoomde weg op Curaçao. Deze weg staat als gevaarlijk bekend. Als kind hoorde Osepa de spookverhalen die rondgaan over Klof. Achter deze verhalen schuilt een nog onvertelde geschiedenis: dit is de plek waar in 1795 tot slaaf gemaakte personen in opstand kwamen en een bloedige slag met hun Nederlandse onderdrukkers leverden. Osepa creëerde afbeeldingen en rituelen voor deze beladen locatie om mee terug naar Nederland te nemen, waar deze geschiedenis van strijd en verzet veel dieper in het collectief geheugen begraven ligt. De installatie verwijst direct naar hoe de spoken van het kolonialisme kunnen verschijnen en weer verdwijnen. Het is een diepgaande reflectie op de overdracht van koloniale trauma’s, die mettertijd vervormen maar steeds present blijven, en hoe deze opnieuw naar de oppervlakte kunnen komen. Via een circuit van fonteinen, lichten en soundscapes in de tentoonstellingsruimte biedt Osepa de bezoekers een bescherming die de geesten van Klof op afstand houdt.

Een avondprogramma op vrijdag 26 nov 2021 met performances van Eugenie Boon, Travis Geertruida en Guenn Gustina introduceert verhaalvertelling en rituele praktijken om de aanwezigheid van de spoken van Klof in het collectief geheugen te versterken.

De tentoonstelling wordt vergezeld door teksten door Layo de Palm, een antropoloog werkzaam op Curaçao die een boek schreef met gebundelde verhalen van de mensen rondom Klof. In de presentatie komen sculpturen voor van Kokolishi Kalakuna, een endemische slakkensoort op de ABC-eilanden.

Over de kunstenaar

Kevin Osepa is beeldend kunstenaar en fotograaf uit Curaçao. Hij studeerde in 2017 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Osepa heeft in Nederland breed geëxposeerd zoals bij het Wereldmuseum (Rotterdam), het Nederlands Fotomuseum (Rotterdam), Unseen (Amdterdam), Stedelijk Museum Schiedam en TENT Rotterdam. Voor zijn werk als filmmaker werd hij in 2020 genomineerd voor een Gouden Kalf en voor het beste debuut op het Nederlands Film Festival. In 2021 regisseerde hij de video voor Jeangu Macrooy, de Nederlandse vertegenwoordiging op het Eurovisie Songfestival.