Kent Chan

Kunstinstituut Melly (17 dec 2021 – 20 mrt 2022)

Zaalopname Kent Chan, Warm Fronts (2021), Kunstinstituut Melly. Foto Franz Mueller Schmidt. Alle rechten voorbehouden Hartwig Art Foundation

Kent Chan richt zich met zijn kunstenaarspraktijk op de verbeelding van de tropen. Zijn kunstwerken onderzoeken hitte en de verschillen in context, politiek en esthetiek waaraan dit fenomeen onderhevig is. Kunstwerken en praktijken van anderen zijn vaak het vertrekpunt voor zijn werken, die de vorm krijgen van film, tekst, gesprekken en exposities

Voor de tentoonstelling Warm Fronts in Kunstinstituut Melly (17 dec 2021 – 20 mrt 2022) verdiept Chan zich met name in muziek uit verschillende tropische windstreken en werkt hij samen met muziekproducenten en DJ’s uit India, Indonesië, Kenia en Brazilië. Elektronische muziek heeft het imago futuristisch te zijn en de gemeenschappelijke deler is het verlangen om in muziek te vangen hoe het klimaat van vroeger en nu samenvalt.

Deze producties vormen de basis van de video-installatie van Chan, die, samen met een set posters, een beeld schetst van een radicaal tropisch toekomstbeeld. Een alliantie op basis van muziek en de zon, waarbij de gedeelde geschiedenissen elkaar vinden in de verbindende kracht van hitte. Voor de kunstenaar zijn de tropen nu al de toekomt; de toekomst is hitte.

Over de kunstenaaar

Kent Chan is kunstenaar, curator en filmmaker in Nederland en Singapore. Zijn werk draait om ontmoetingen met kunst, fictie en cinema. Zijn interesse gaat vooral uit naar tropische verbeelding, relaties tussen hitte en kunst in heden en verleden en naar het ter discussie stellen van de erfenissen van de moderniteit als epistemologie bij uitstek.

Chan was eerder artist-in-residence bij de Jan van Eyck Academie (2019/21), NTU Centre for Contemporary Art Singapore (2017/18) en het Rupert’s Residency Program (2015). Hij had solopresentaties in het Bonnefanten Museum, de National University Singapore Museum en SCCA- Ljubljana, Centre for Contemporary Arts in Slovenië. Zijn werk werd onder meer tentoongesteld in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, EYE Film Museum, Institute of Contemporary Arts, Haus der Kulturen der Welt, Busan Biennale, Drodesera Festival of Performing Arts en het National Taiwan Museum of Fine Arts.