Geo Wyeth

Vleeshal (16 okt – 14 nov 2021)

Geo Wyeth, Muck Studies Dept Archive-That-Matters (ATM) (2021), Vleeshal. Foto Franz Mueller Schmidt. Alle rechten voorbehouden Hartwig Art Foundation

Geo Wyeth is een kunstenaar en educator die werkt op het gebied van muziek, performance, narratieve sculptuur en video. Zijn onderzoekproject Muck Studies Dept. (2017 – heden) stelt zich de vermoeiende (en vaak absurde) taak om diep verankerde koloniale geschiedenissen van land, water, lucht en het zelf opnieuw in kaart en aan het licht te brengen. Muck Studies Dept. vermengt persoonlijke verhalen met folklore en speculatieve narratie, en verkent zodoende de eigenschappen van een samengestelde identiteit met wortels in zwarte en queer geschiedenissen, met een mix van gortdroge ernst en schurende humor.

In de loop van vijf jaar is het groene busje dat voor dit onderzoeksproject gebruikt wordt een katalysator geweest voor video’s, radio-uitzendingen, performances en screenings. Muck Studies Dept Archive-That-Matters (ATM) is het groene busje zelf. Uitgerust met onder meer een korte afstand projector, een FM-radiozender en een stevige geluidsinstallatie, vormt deze zware en ambitieuze mobiele installatie een tijdcapsule waarin bezoekers eerdere experimenten kunnen herbeleven. Daarnaast creëert Muck Studies Dept Archive-That-Matters een plek voor performances en happenings in de Vleeshal, Middelburg (16 okt – 14 nov 2021).

Het werk Muck Studies Dept Archive-That-Matters (ATM) zal door de Hartwig Art Foundation aangekocht worden met de intentie om het te schenken aan de Rijkscollectie, de kunstcollectie van de Nederlandse Staat.

Over de kunstenaar

Geo Wyeth komt oorspronkelijk uit de VS en is momenteel gevestigd in Rotterdam. In 2015 en 2016 was hij artist-in-residence aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Wyeth geeft les aan het Dutch Art Institute (DAI) en de Willem de Kooning Akademie waar hij zich richt op belichaamde tactieken van performance, het vertellen van verhalen en het herinneren. Wyeth werd ondersteund door het Amsterdam Fonds voor de Kunst in 2017 en het Mondriaan Fonds voor onderzoek naar de geschiedenis van jazz, winningsindustrie en moerasonderzoek in New Orleans in 2019. In 2021 was hij onderdeel van een residency programma van het Textiel Museum in Tilburg.

Wyeth heeft werk laten zien in het New Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, MoMA PS1 (Greater New York, 2016), de Nationale Opera (Amsterdam), Triangle France, Anthology Film Archives, The Kitchen, TENT (Rotterdam), Arsenic (Zwitserland), Biquini Wax (CDMX), LA MoCA, New York Live Arts, The Studio Museum in Harlem, Boston ICA, La MaMa Theatre, Human Resources, The Pyramid Club, Joe’s Pub, en op andere plaatsen. Hij is medeoprichter van de queer social space Tender Center in Rotterdam. Wyeth componeerde de muziek voor de verhalende korte films Happy Birthday Marsha!Atlantic is a Sea of Bones, Salacia en The Personal Things (onder regie van Tourmaline), en talrijke video’s van andere hedendaagse kunstenaars. Onlangs verscheen zijn album ATM FM (2020), opgenomen in Rotterdam en uitgebracht via Muck Studies Dept.

Over Muck Studies Dept.

Muck Studies Dept. is een construct waarin geërfde poëtische methodes uit de diasporisch Amerikaanse funk- en folktradities worden ingezet, evenals technieken uit de onderzoeksjournalistiek. Het project maakt verbindingen tussen modder, water, metaal, gas, kont, stenen, munten, uitputtende industrie, de diepe doorwerking van kolonialiteit, en de sensuele uitdrukking aan het gevoel deel van die vloedgolf te zijn. Ook is Muck Studies Dept. een denkbeeldige stadsofficier die grondonderzoek doet in laaggelegen watergebieden, “op zoek naar sterren in de stinkende bodem.” Het project had al vele verschijningsvormen, waaronder openbare performance, video, poëzie, muziek en installatie, met onderzoek in New Orleans, New York en Nederland.