ANNE IMHOF – YOUTH

Een gezamenlijke presentatie van het Stedelijk Museum Amsterdam & Hartwig Art Foundation

1 okt 2022 – 29 jan 2023 

Anne Imhof, Eliza Douglas in Moscow, 12 februari 2022. Geregisseerd door Jean-René Étienne en Lola Raban-Oliva. Courtesy van de kunstenaar, Galerie Buchholz & Sprüth Magers. Gemaakt met steun van Garage Museum of Contemporary Art, Moskou, Hartwig Art Foundation en Stedelijk Museum Amsterdam. Grafisch ontwerp & Art Direction: Zak Group, 2022.

Kunstenaar Anne Imhof krijgt dit najaar de volledige vrijheid om de 1100 vierkante meter grote kelderzaal van het Stedelijk naar haar hand te zetten. Die zal zij door middel van kunst, architectuur, licht en een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte soundtrack omvormen tot een labyrintische totaalinstallatie. Anne Imhof wordt gezien als de artistieke stem van een nieuwe generatie. Haar werk is desoriënterend, en speelt op een onvergetelijke manier met grenzen. Deze eerste solotentoonstelling van Imhof in Nederland wordt gezamenlijk gepresenteerd door het Stedelijk en de Hartwig Art Foundation.  

Anne Imhof – YOUTH, exhibition render. Image from sub (Exhibition Architecture and Supervision)

Imhof combineert kunst, installaties, choreografie en muziek om de zintuigen aan te spreken. Daarvoor put zij inspiratie uit de cultuurgeschiedenis, van Griekse mythologie en nihilisme tot underground cultuur. Ze stelt de dynamiek van macht aan de orde, en raakt aan gevoelens als hyperindividualisme en eenzaamheid, verlangen en hebzucht, verzadiging en de angst om iets te missen. Die vertaalt ze ook naar haar kunstwerken, die nooit één moment vangen, maar over transitiemomenten gaan. In het Stedelijk zal ze een dystopische onderwereld creëren, bestaande uit een complex labyrint van kledinglockers die we kennen van de middelbare school, en verwijzen naar een gevoel van angst en body dysmorphia. Binnen de nauwe doorgangen is daar de aanwezigheid van een Avatar, die onze waarneming verstoort, terwijl het steeds veranderende licht met je oriëntatie speelt. 

De tentoonstelling zou aanvankelijk als eerste venue het Garage Museum of Contemporary Art in Moskou hebben. In Moskou is de tentoonstelling echter niet te zien geweest; als reactie op de oorlog tegen Oekraïne besloot het Garage Museum het tentoonstellingsprogramma met onmiddellijke ingang op te schorten. De voorbereiding van die tentoonstelling is nu de referentie voor de show in Amsterdam. Het nieuwe videowerk dat Anne Imhof in Moskou maakte, zal in het Stedelijk voor het eerst te zien zijn.

Meer over de kunstenaar

Anne Imhof (Giesen, 1978) studeerde aan de Städelschule te Frankfurt. Der Preis der Nationalgalerie (de Duitse equivalent van de Prix de Rome) die zij in 2015 kreeg uitgereikt, resulteerde in een solotentoonstelling bij het Hamburger Bahnhof in Berlijn. Met Faust won Anne Imhof in 2017 de Gouden Leeuw tijdens de Biënnale van Venetië en in 2022 ontving ze de Binding Cultuur Prijs. Ze heeft onlangs solotentoonstellingen gehad in Tate Modern (2019) en Palais de Tokyo (2021).

Credits

De tentoonstelling Anne Imhof – YOUTH is een gezamenlijke presentatie van het Stedelijk Museum Amsterdam en de Hartwig Art Foundation. Beatrix Ruf stelde in samenwerking met Katya Inozemtseva de tentoonstelling samen voor de eerste venue, het Garage Museum of Contemporary Art in Moskou. Als reactie op de oorlog tegen Oekraïne besloot het Garage Museum zijn tentoonstellingsprogramma met onmiddellijke ingang op te schorten. De voorbereiding van die tentoonstelling is nu de referentie voor de show in Amsterdam, samengesteld door Vincent van Velsen, in nauwe samenwerking met Rein Wolfs.

Voor deze tentoonstelling wordt het Stedelijk gesteund door de genereuze bijdragen van Ammodo, de begunstigers van het Stedelijk Museum Fonds en het Mondriaan Fonds.

Meer info & tickets hier