Ana Guedes

Oude Kerk (1 okt – 31 okt 2021)

Zaalopname view Ana Guedes, vol.7 n.17 007 | 30’07” |121169_tape loop_7’13” (2021), Oude Kerk (Amsterdam). Foto Franz Mueller Schmidt. Alle rechten voorbehouden Hartwig Art Foundation.

In haar artistieke praktijk combineert Ana Guedes verschillende media zoals geluid, video, installatie en performance. Geïnspireerd op de wisselwerking tussen de persoonlijke en politieke geschiedenis die haar familiearchief weerspiegelt, staat Guedes met haar werk stil bij de vraag welke verhalen worden doorgegeven en welke verloren gaan.

Guedes neemt voor haar installatie Vol.7 n.17 007 | 30’07” |121169_tape loop_7’13 in de Oude Kerk (1 – 31 okt 2021) de platencollectie van haar Portugese familie als uitgangspunt. De platencollectie reisde over drie continenten en geeft zo de migratie van haar familie weer. De eerste platen werden in de jaren zestig van de vorige eeuw in Angola gekocht, na het uitbreken van de oorlog in de voormalige Portugese kolonie. Tot de jaren ’80 werd de collectie uitgebreid met vinyl uit Portugal en Canada. De krassen op de platen en de door motten opgegeten hoezen verraden het verstrijken van de tijd. Ze bestaan als passieve getuigen van een verplaatsing in tijd en ruimte.

De tentoonstelling in de Oude Kerk opent met het concert Silence #31: Ana Guedes, Hampus Lindwall (1 okt 8 uur). Ana Guedes’ werk wordt gecombineerd met de compositie Unmounted/ Muted Noun geschreven door Phil Niblock en gespeeld op het orgel door Hampus Lindwall.

Meer over de kunstenaar

Ana Guedes is een in Portugal geboren multidisciplinair kunstenaar die woont en werkt in Nederland. Ze volgde een residentie programma aan de Jan van Van Eyck Academie in Maastricht en deed een master Artistic Research aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in dezelfde stad. Haar onderzoek richt zich op een verzameling objecten uit een gefragmenteerde familiegeschiedenis en op hun politieke verwikkelingen met narratieven uit het Europese koloniale en postkoloniale verleden. 

Guedes nam deel aan de XVIII Bienal de Cuenca, Prémio Piedra de Sal in Cuenca, Equador (2018) en aan de New Artists Award 2017, EDP Foundation – MAAT Museum in Lissabon, Portugal (2017). Haar werken, performances en installaties waren te zien in het Botschaft Berlin-Camões Berlin/MAAT Museum in Berlijn, Duitsland (2019), Frecuencia Singular Plural, Centro-Centro Madrid in Spanje (2019), op het NEXT Arts Festival in Kortrijk, België (2019), bij het Sonic Dawn – Homo Novus Festival in Riga, Letland (2019) en het November Music festival in ’s Hertogenbosch, Nederland (2019).