Ana Guedes

Multidisciplinair kunstenaar Ana Guedes is geboren in Portugal en woont in Nederland.

Haar onderzoek richt zich op een verzameling objecten uit een gefragmenteerde familiegeschiedenis en op hun politieke verwikkelingen met narratieven uit het Europese koloniale en postkoloniale verleden. Voor het verkennen van de verschillende lagen integreert zij archiefmateriaal, vooral uit het familiearchief. Guedes zoekt naar dwarsverbanden met openbaar archiefmateriaal door in te gaan op het collectieve geheugen en zijn sonic substance.

Binnen de kaders van een vocabulaire van geluidsapparatuur, techniek en gebaren overdenkt en onderzoekt Ana de mogelijkheden van geluid en muziek bij het overdragen van complexe politieke en maatschappelijke constructies die in het archiefmateriaal zijn ingebed.

Door het volgen van vrijwel onzichtbare draden die punten in tijd en plaats verbinden, komen we terecht in een holle ruimte. Daar zweven onbesproken en verzwegen feiten tussen realiteit en fictie, tussen vervorming en bemiddeling. Het zijn instrumenten en gebaren die erop wijzen dat de betekenis van bronmateriaal misschien vaak buiten de zichtbare randen ligt. Ze proberen dat uit te breiden, te ontvouwen, minieme zinsne-den en herhalingen vast te leggen, rond te laten gaan, de tijd te vertragen, ze achteruit af te spelen, gelaagd en soms abstract, en leidend tot het ontstaan van een eigen kosmogenie en verzet tegen de vergetelheid.

Ana was artist-in-residence bij de Jan van Eyck Academie (2018-2019) en nam deel aan de XVIII Bienal de Cuenca, Prémio Piedra de Sal in Cuenca, Equador (2018) en aan de New Artists Award 2017, EDP Foundation – MAAT Museum in Lissabon, Portugal (2017).

Haar werken, performances en installaties waren te zien in het Botschaft Berlin-Camões Berlin/MAAT Museum in Berlijn, Duitsland (2019), Frecuencia Singular Plural, Centro-Centro Madrid in Spanje (2019), op het NEXT Arts Festival in Kortrijk, België (2019), bij het Sonic Dawn – Homo Novus Festival in Riga, Letland (2019) en het November Music festival in ’s Hertogenbosch, Nederland (2019).