Sara Sejin Chang (Sara van der Heide)

Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) werd in 1977 geboren in Busan, Zuid-Korea. Zij woont en werkt in Amsterdam en Brussel.

De Koreaans-Nederlandse kunstenaar Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) heeft sinds eind jaren negentig een omvangrijk oeuvre opgebouwd, waarbij ze gebruik maakt van verschillende media, waaronder film, installaties, performances, tekst en schilderkunst. Middels een combinatie van spirituele invocaties, historisch onderzoek en het ontrafelen van koloniale denkwijzen, komen herijking van de geschiedenis, heling en inclusie samen in haar installaties. Chang stelt eurocentrische systemen van categorisering en racialisering en het doorwerken daarvan in alle lagen van het bestaan en van de hedendaagse westerse samenleving ter discussie. De poëtische en intieme gebaren in haar werk stellen een meta- kosmische en inclusieve benadering van moderniteit centraal en veranderen het waarderingssysteem van waarde en tijd.

Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) was artist-in-residence bij De Ateliers, Amsterdam (1999-2001), ISCP in New York (2007) en WIELS in Brussel (2016). Haar werk was te zien bij de 11e Berlin Biennale in Berlijn, Dhaka Art Summit in Bangladesh, Mu.ZEE in Oostende en Contour Biennale 9 in Mechelen, België, 6e Kuandu Biennale in Taipei, Argos in Brussel, Stedelijk Museum Amsterdam en Van Abbemuseum in Eindhoven, tijdens Sharjah Biennial 13 in Beiroet, 1e Asia Biennial/5e Guangzhou Triennial in Guangzhou en de School of Kyiv: Leipzig Class. Ook droeg ze bij aan de seminars: Politics of Form, onderdeel van de Kyiv Biennial, de 19e Biennale van Sydney, de 11e Incheon Women Artists’ Biennale, Incheon, KIOSK in Gent, M HKA in Antwerpen, If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution, diverse plaatsen, De Pont in Tilburg, Fondazione Giuliani in Rome, De Appel in Amsterdam, Marres in Maastricht, Walker Art Center in Minneapolis, Temporary Gallery in Keulen, De Vleeshal in Middelburg, het 44e en 45e Internationale Film Festival Rotterdam, Espai d’art Contemporani de Castelló en CAAC in Spanje.