Projects & Partnerships

De Hartwig Art Foundation ondersteunt artistieke projecten en gaat duurzame partnerschappen aan samen met lokale en internationale organisaties, initiatieven, makers en denkers om de toegang tot kunst voor een breder publiek te stimuleren. 


Tony Cokes, met De Balie

De Balie presenteert een selectie videowerken door Tony Cokes, verspreid over verschillende ruimtes van het debatcentrum en op het videoscherm op het Leidseplein in Amsterdam.

De tentoonstelling Tony Cokes in De Balie (22 dec 2022 – 8 jan 2023) is een partnerproject van de Hartwig Art Foundation.

Tony Cokes, Evil.16 (Torture.Musik) (2009-2011). Courtesy Greene Naftali Gallery, New York, Hannah Hoffman Gallery, Los Angeles, and Electronic Arts Intermix, New York.

Anne Imhof, met het Stedelijk

Stedelijk Museum Amsterdam en Hartwig Art Foundation presenteren: ANNE IMHOF – YOUTH (1 okt 2022 – 29 jan 2023).

Kunstenaar Anne Imhof krijgt dit najaar de volledige vrijheid om de 1100 vierkante meter grote kelderzaal van het Stedelijk naar haar hand te zetten. Die zal zij door middel van kunst, architectuur, licht en een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte soundtrack omvormen tot een labyrintische totaalinstallatie. Deze eerste solotentoonstelling van Imhof in Nederland wordt gezamenlijk gepresenteerd door het Stedelijk en de Hartwig Art Foundation.


Art in the Age of the Metaverse

De Hartwig Art Foundation en de Rijksakademie van beeldende kunsten zijn een meerjarige samenwerking begonnen met als titel Art in the Age of the Metaverse. Het project startte in februari 2022 met een zes maanden lang veldonderzoek, uitgevoerd door Leonardo Dellanoce en Arthur Steiner van Memory Gems.

De internationale conferentie Art in the Age of the Metaverse zal op 11 & 12 maart 2023 plaatsvinden in De Balie Amsterdam. Hier wordt een brede selectie aan stemmen uit het veld gepresenteerd, de eerste bevindingen worden besproken en er is ruimte voor uitwisseling en publieke input om de volgende stappen in dit meerjarige onderzoek op gang te brengen.

Meer informatie: hier


Het Centraal Museum, Utrecht

Het Centraal Museum in Utrecht organiseert hedendaagse kunsttentoonstellingen in Oud-Amelisweerd, een landhuis aan de rand van de stad Utrecht. Vanaf 2022 worden jaarlijks twee tentoonstellingen van gerenommeerde Nederlandse kunstenaars gepresenteerd op de eerste verdieping van Landhuis Oud-Amelisweerd. Deze programmering is een partnerproject van de Hartwig Art Foundation.

Eerste tentoonstellingen: Amie Dicke (16 apr – 21 aug 2022) & Marijke van Warmerdam (10 sep – 13 nov 2022)


Wu Tsang

MOBY DICK; or, The Whale, een stille film (zonder geluid) door kunstenaar Wu Tsang vertoond met livemuziek door een kamermuziekorkest gaat in maart 2022 in de Schauspielhaus Zürich in première. MOBY DICK; or, The Whale is geproduceerd door Schauspielhaus Zürich in samenwerking met Zürcher Kammerorchester (ZKO). De Hartwig Art Foundation maakt dit project mede mogelijk samen met de Singel, Luma Foundation, TBA21-Academy, Superblue, The Shed en Whitney Museum of American Art. In samenwerking met het Holland Festival 2022 brengen we de Nederlandse première van MOBY DICK; or, The Whale naar Amsterdam. 

Meer informatie & data: hier


Arthur Jafa, met De Balie & het Stedelijk

Foto Zsarà Grünfeld, De Balie

In juni 2020 realiseerde de Hartwig Art Foundation in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en De Balie een unieke tentoonstelling van twee baanbrekende films van de veelgeprezen kunstenaar Arthur Jafa. De films werden van 21 t/m 25 juni 2020 dagelijks vertoond in De Balie en op 28 juni 2020 vond er naar aanleiding daarvan een conversatie plaats, onder leiding van Jörgen Tjon A Fong, met – onder anderen – kunstenaars Charl Landvreugd, Iris Kensmil en Raul Balai.

De Hartwig Art Foundation ondersteunde deze tentoonstelling financieel en door het in bruikleen geven van Jafa’s film The White Album.