Mariana Castillo Deball

Vleeshal (18 dec 2021 – 27 feb 2022)

Zaalopname Mariana Castillo Deball, By the position of your heart IT WILL BE KNOWN WHERE THE MIDDLE PLACE IS (2021), Vleeshal. Foto Franz Mueller Schmidt. Alle rechten voorbehouden Hartwig Art Foundation.

Castillo Deball’s praktijk behelst onder meer beeldhouwkunst, film, fotografie, tekenen, keramiek, drukwerk en het maken van boeken. In haar installaties en onderzoeksprojecten krijgen objecten de rol van personages uit een toneelstuk of opera die uit hun tijd en omstandigheden worden gelicht en betekenis krijgen door middel van nieuwe contexten. Haar werk verkent vaak hoe verhalen in musea worden verteld en bewaard, terwijl het zichtbaarheid geeft aan vakmensen en makers wiens geschiedenissen lang verborgen bleven.

De tentoonstelling By the position of your heart IT WILL BE KNOWN WHERE THE MIDDLE PLACE IS in de Vleeshal (stadhuis locatie, 18 dec 2021 – 27 feb 2022) is de meest recente keramische installatie van Mariana Castillo Deball. De keramische objecten van Castillo Deball zijn vaak gemaakt van porselein en beschilderd met engobe; gekleurd kleislib. De vormen van deze objecten doen denken aan een bepaald type eeuwenoud aardewerk uit het zuidwesten van Noord-Amerika, dat aan de onderzijde doorboord werd met een gat (door archeologen ‘kill hole’ genoemd). Deze bewuste sabotage van de oorspronkelijke functie van aardewerk als bewaarmiddel kwam veel voor: het geperforeerde keramiek werd gebruikt in de context van traditionele begrafenisrituelen in het Amerikaanse zuidwesten. Voor dit werk paste Deball deze traditionele vormen nog verder aan tot vijf nieuwe, zelf bedachte objecten, die ze verbond met een touw. In de objecten is ook de zogeheten kleinfles, een wiskundig object zonder binnen- of buitenkant, te herkennen.

Deball combineert een formalistische verkenning van keramiek met uitgebreid onderzoek naar geschiedenissen van disciplines als wetenschap, archeologie en beeldende kunst. Haar werk benadrukt ook het belang van samenwerking, en de kennisuitwisseling die plaatsvindt door te experimenteren met verschillende vormen van (re)productie.

Over de kunstenaar

Mariana Castillo Deball werd in Mexico en woont nu in Berlijn en Mexico City. Na afronding van haar master in Fine Arts aan de National Autonomous University of Mexico in Mexico City, volgde Castillo Deball in 2002–2003 een postdoctorale opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Werk van Castillo Deball was solo te zien bij Modern Art Oxford, Engeland (2020), Museum Monash University Museum of Art, Melbourne (2019), voorheen bekend als Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst (nu Kunstinstituut Melly) (2019), New Museum, New York (2019), Reva & David Logan Center for the Arts, Chicago (2018) en Museo Amparo, Puebla in Mexico (2018). Ook nam ze deel aan de belangrijke groepsexposities Sharjah Biennial 13 (2017), 32e Bienal de São Paulo (2016), Aichi Triennale (2016), Liverpool Biennial (2016), 8e Berlin Biennale (2014) en dOCUMENTA (13), Kassel (2012). In 2013 ontving zij de Preis der Nationalgalerie van het Staatliche Museen zu Berlin en dit leidde tot een grote tentoonstelling Parergon bij het Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart – in Berlijn in 2014. Naast haar werk als kunstenaar, geeft Deball ook les. Sinds 2015 werkt ze als docent aan de Academy of Fine Arts Münster, in Duitsland.